Yüksek İrtifa ve Sağlık Riskleri
Dr. Öğretim Üyesi Funda Ekimci Deniz, yüksek irtifanın insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Deniz, deniz seviyesinden yüksekte olan rakımların yüksek irtifa olarak tanımlandığını ve 1500-3 bin 500 metre arasının yüksek irtifa, 3 bin 500-5 bin 500 arasının çok yüksek irtifa, 5 bin 500’den yüksek rakımların ise ekstrem yükseklikte irtifa olarak adlandırıldığını belirtti.
Yüksek irtifaya çıkıldıkça oksijen yoğunluğunun azalmasıyla hipoksi riskinin arttığını vurgulayan Deniz, akut dağ hastalığının önemine değindi. Akut dağ hastalığının genellikle 2 bin 500 metrenin üzerindeki rakımlarda geliştiğine dikkat çeken Deniz, yüksek rakımlara hızlı çıkmanın baş ağrısı, görme bozuklukları, mide bulantısı, iştahsızlık ve uyku problemleri gibi belirtilerle sonuçlanabileceğini ifade etti. Bu belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Deniz, semptomların ciddiye alınmaması durumunda serebral ödem ve beyin ödemi gibi tehlikeli durumların ortaya çıkabileceğini aktardı.
Günlük Tırmanışlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dağ tırmanışı yapacaklara tavsiyelerde bulunan Deniz, yüksek irtifaya çıkacak olanların vücudun yüksekliğe alışabilmesi için dinlenmeleri gerektiğini belirtti. 2 bin-2 bin 500 metre civarında en az 3-4 gün dinlenilmesi sonrasında günlük tırmanışlarda 600 metrenin geçilmemesi gerektiğini vurgulayan Deniz, semptomların görmezden gelinmemesi ve acil durumlarda profesyonel yardım alınması gerektiğini önerdi.
Deniz, yüksek irtifada yaşayan kişilerin zamanla bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini ve elektrosit seviyesinin artmasının damar tıkanıklığı gibi durumlara neden olabileceğini belirtirken, yüksek rakıma bağlı akut pulmoner ödem hastalığının da dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu sözlerine ekledi.